У Нідерландах нацистську військову базу перетворено на житловий комплекс

Нідерланди - перетворена на житловий комплекс військова база
Нідерланди - перетворена на житловий комплекс військова база

Студія Mvrdv перетворила німецьку військову частину часів Другої світової війни на житловий комплекс. Це стало відомо з повідомлення порталу Dezeen.

Німецька військова база знаходилася в лісах Велюве поблизу міста Арнем. Вона складалася з двадцяти будівель різного типу, які були замасковані під сільські будинки шляхом облицювання бетонних бункерів цеглою.

Архітектори зберегли деякі будинки, зокрема оригінальні німецькі бункери, реконструювали інші та перебудували деякі споруди. В збережених будівлях елементи, такі як вхідні двері та вікна, були виділені темно-сірим кольором, щоб відрізнити їх візуально від історичного фону.

На місці знесених споруд у західній частині ділянки були зведені три житлові таунхауси, які повторюють стару забудову. Кожен будинок містить сім квартир і має сірі шиферні дахи і стіни, а гаражі розташовані під землею.

«Особливість Buitenplaats Koningsweg полягає в тому, що будівлі були спроєктовані так, щоб приховати свою справжню функцію і одночасно зберегти оригінальне маскування шляхом видимих змін», — пояснює співзасновниця Mvrdv Наталі Де Вріс.

Деякі будівлі були реконструктивизовані в офіси і майстерні. У середині комплексу розміщено громадський простір з приміщеннями для художніх резиденцій, баром і рестораном. У східній частині комплексу будинки були перетворені на житлові.

На півночі розмістили 11 хаток для оренди, які розробили різні архітектурні команди. Дизайн був зосереджений на темі лісового схованки.

Бувши оточеною парканом, військову базу відкрили для доступу лісовим тваринам, знісши паркан, і надавши перевагу стежкам з екологічних міркувань перед дорогами та тротуарами.

Зазначимо, що Верховний суд Італії вирішив, що фашистські вітання є законними на мітингах, якщо вони не порушують громадського порядку та не загрожують відродженню забороненої фашистської партії.

У той же час російські військові на Запорізькому напрямку намагаються відтворити оборонні споруди, які створили нацисти під час Другої світової війни.

Читайте також