У Південній Кореї скасовано балет за участю російської танцівниці Захарової родом з України

У Південній Кореї відмінили балет з участю російської танцівниці Світлани Захарової через дипломатичні розбіжності щодо її підтримки президента Росії Володимира Путіна. Про це повідомило видання The Korea Times.

Українське посольство в Кореї осудило показ балету Modanse з участю Захарової, пояснюючи це її активною підтримкою злочинної діяльності російського режиму в Україні.

Посольство заявило, що Росія використовує культурні заходи, щоб оправдати війну та геноцид як форму використання культурної зброї, і закликало міжнародних партнерів припинити культурну співпрацю з Росією та її представниками, звертаючи увагу на попередні скасування та бойкоти вистав в інших країнах.

Посольство Росії запевнило, що заплановані гастролі російських артистів будуть організовані шляхом прямих угод між приватними особами і сприятимуть розмноженню культурного ландшафту Кореї. Вони також заявили, що будь-які спроби скасувати ці виступи будуть помилковими.

У зв'язку з дипломатичною розбіжністю організатор балету в Сеулі заявив, що шоу скасовано з метою забезпечення безпеки як глядачів, так і артистів. Покази балету у Сеулі мали відбутися з 17 по 21 квітня. Сторінка про Modanse була видалена з сайту культурного центру. 

Інші вистави російських артистів в Південній Кореї

З 16 по 18 квітня заплановано "Гала-концерт балету Великого театру" у Центрі сценічних мистецтв Седжон, ще одне шоу з участю танцюристів російської державної балетної трупи. Центр Sejong, що підконтрольний столичному уряду Сеула, заявив, що рішення про продовження або скасування виступу приймає організатор - приватна компанія Ballet & Model.

Зауважимо, прима-балерина Світлана Захарова родом з Луцька, навчалася у Києві. У підлітковому віці вона переїхала до Росії, де збудувала престижну кар'єру. У 2003 році перебралася до Великого театру. У 2008 році Світлана Захарова стала зіркою відомого міланського театру "Ла Скала".

Танцівниця також була депутаткою Держдуми від "Єдиної Росії". У березні 2014 року підписала листа на підтримку політики президента Росії Володимира Путіна щодо російської військової інтервенції в Україну. З 7 січня 2023 року перебуває під санкціями РНБО за антиукраїнську діяльність.

Нагадаємо, в Південній Кореї значно збільшилася кількість людей, які шукають притулок з Росії.