У Польщі запровадять нову грошову допомогу: кого торкнеться

У Польщі запровадять нову грошову допомогу: кого торкнеться

У Польщі запровадять нову грошову допомогу батькам дітей

У Польщі з 1 жовтня запровадять нову грошову допомогу батькам дітей, що поєднують виховання дітей із роботою. Про це повідомляє Yavp.pl.

Держава реалізує соціальну програму "Aktywny Rodzic", яка підтримуватиме жінок, які повернуться на ринок праці після народження дитини. Згідно з програмою, матері зможуть отримувати від держави по 1500 злотих на місяць.

Заяву про це зробив прем'єр-міністр Польщі Дональд Туск під час прес-конференції. Він зазначив, що нова програма допоможе батькам поєднувати сімейні та професійні обов'язки.

"Виклик, який давав себе знати в останні роки, це те, що люди не хочуть мати дітей, тому що бояться, що їм нема з ким залишити дитину, або у них не буде грошей на опіку, бояться того, що немає місць у яслах. Це точно зміниться. Якщо Сейм і президент не створять нам проблем, то з 1 жовтня ця соціальна виплата буде доступна кожному польському дому", - заявив Туск.

Програма "Aktywny Rodzic" передбачає кілька варіантів отримання допомоги. Батьки зможуть отримувати 1,5 тисячі злотих на місяць, якщо обидва працюють і договоряться про догляд за дитиною з іншою особою. Також сума 1,5 тисячі злотих може бути виплачена, якщо дитину віддають у ясла. Також передбачена допомога в розмірі 500 злотих на місяць для батьків, які залишаються з дітьми вдома.

Програма "Aktywny Rodzic" буде фінансована з державного бюджету у розмірі 1,5 млрд злотих на 2024 рік. Вона поширюється на дітей від 12 до 35 місяців.

Читайте також: