У Раді оцінили, чи можна вижити на прожитковий мінімум 3000 гривень

Таблиця з цифрами 3000 гривень ужитку
Таблиця з цифрами 3000 гривень ужитку

Голова бюджетного комітету Верховної Ради Роксолана Підласа висловила занепокоєння тим, що офіційний та реальний прожитковий мінімум в Україні не відповідають один одному.

За словами Підласи, уряд встановив прожитковий мінімум на рівні 3 тисяч гривень на місяць, що, за її думкою, є замало для нормального життя. Водночас, Міністерство соціальної політики оцінює реальний прожитковий мінімум на рівні 9 тисяч гривень.

Підласа також вказала на проблему приведення офіційного прожиткового мінімуму до реального рівня, оскільки до нього прив'язані багато соціальних виплат. Вона вважає, що ця категорія потребує перегляду в контексті бюджетного планування, оскільки нерівність у визначенні прожиткового мінімуму викликає негативне ставлення громадян до держави.

"Це викликає дуже багато негативу до держави, коли ми в офіційних документах стверджуємо, що людина може прожити на 3 тисячі гривень, тоді як Міністерство соціальної політики розраховує реальний мінімум на рівні 9 тисяч", - зазначила Підласа.

Голова бюджетного комітету запропонувала впровадити нову базову розрахункову величину, яка стала б основою для визначення заробітних плат суддів, прокурорів та співробітників антикорупційних органів. Це могло б вирішити проблему невідповідності між офіційним та реальним прожитковим мінімумом.

Підласа також повідомила, що у проекті бюджету на 2025 рік соціальні стандарти залишаться на поточному рівні через обмежені фінансові ресурси.

Вона навела приклад, що підвищення мінімальної заробітної плати на незначну суму вимагало б додаткових фінансових ресурсів, що є складно в умовах поточної економічної ситуації.

Раніше було повідомлено, що в Україні можуть збільшити премії для деяких суддів. Мінфін пропонує сплачувати місцевим суддям премії до 40% посадового окладу на місяць.

Читайте також