У РФ вражений винищувач "п'ятого покоління" Су-57

Винищувач Су-57 в російському повітрі
Винищувач Су-57 в російському повітрі

Перший випадок вогневої поразки винищувача Су-57

Головне управління розвідки Міноборони України повідомило, що 8 червня багатоцільовий винищувач Су-57 був вражений на аеродромі Ахтубінськ в Астраханській області РФ. Це стало першим випадком вогневої поразки такого літака.

Згідно з інформацією з розвідки, на супутникових знімках видно, що 7 червня Су-57 був цілий, але наступного дня поряд з ним з'явилися воронки від вибуху та сліди пожежі, що виникла внаслідок вогневої атаки.

Су-57 - це російський багатоцільовий винищувач, який класифікується як літак 5-го покоління. Проте експерти вказують, що він не відповідає всім характеристикам, які мають винищувачі 5-го покоління, такі як новий двигун з низьким тепловим випромінюванням та інтегрованість у системи управління військами.

Наразі Росія має близько 15 винищувачів Су-57, більшість з яких - досвідчені моделі. Запуск масового виробництва гальмується через санкції. Очікується, що до 2027 року буде випущено 70 таких винищувачів.

Су-57 озброєний 30 мм гарматою і може нести до 10 тонн боєзапасу, включаючи крилаті ракети великої дальності Х-69. З початку весни 2022 року Росія заявляла про використання Су-57 у війні, але країна-агресор визнала, що через небезпеку поразки українським ППО ці літаки доводиться застосовувати на великій відстані.

Атаки на стратегічний аеродром у Північній Осетії

Також 8 червня стало відомо, що дрони ГУР атакували стратегічний аеродром у Північній Осетії.

Читайте також