У Росії формально немає жодного військовополоненого. Правозахисник пояснив цинічний винахід Путіна

Правозахисник пояснює цинічний винахід Путіна
Правозахисник пояснює цинічний винахід Путіна

Засновник проєкту "Пошук.Плен", адвокат Микола Полозов заявив, що Росія не визнає статусу військовополоненого, щоб уникнути відповідальності. Він наголосив, що в Росії немає закону, який визначає цей статус. Полозов також пояснив, що точну кількість людей у російському полоні не можна визначити, оскільки є українські військовослужбовці, які не повернулися та багато з них перебувають у полоні. Він також вказав на те, що російська влада приховує інформацію про громадян України, які перебувають у полоні.

Полозов додав, що у російському полоні перебувають як цивільні, так і військові, але багато з них фактично не мають правового статусу. Він пояснив, що фабрикують кримінальні справи, щоб демонструвати результати своєї діяльності. За словами Полозова, росіяни формують статистику, заробляючи на цьому.

За даними Міноборони України, загиблих українців у російському полоні щонайменше 177. В результаті обміну полоненими, Москва повернула близько 3600 українських військовополонених і депортованих громадян, проте тисячі осіб досі залишаються у полоні.

Міжнародна комісія ООН знайшла нові докази катувань Росією українських полонених на окупованих територіях України та в РФ. Рада Європи також вимагає від Росії дотримання положень міжнародного гуманітарного права та реабілітації українських полонених.

Читайте також