У Росії намагаються засудити 72-річного американця через війну в Україні – AP

Зображення 72-річного американця, якого намагаються засудити через війну в Україні
Зображення 72-річного американця, якого намагаються засудити через війну в Україні

Прокурори в Росії вимагають семирічний термін в'язниці для громадянина США, якого звинувачують у "найманській діяльності". 72-річний Стівен Габбард визнав свою провину і йому загрожує відбування терміну в колонії суворого режиму.

За заявою прокурорів, Хаббард уклав контракт із Збройними Силами України після початку повноформатної війни 24 лютого 2022 року, за що йому обіцяли отримати щонайменше 1000 доларів.

У Росії участь у "найманській діяльності" є кримінальним злочином, за який передбачається від 7 до 15 років позбавлення волі. Габбард пройшов навчання, мав особисту зброю і воював у складі українських збройних сил до квітня 2022 року, коли потрапив у полон до російських окупантів.

Посольство США в Москві підтвердило, що отримало інформацію про арешт громадянина США, але не має права коментувати ситуацію через конфіденційність. Російські суди виносять обвинувальні вироки більш ніж 99% підсудних, а прокурорам дозволяється оскаржувати вироки, які вони вважають занадто м'якими.

Занепокоєння через арешти американців у Росії

Останніми роками арешти американців у Росії стали поширенішими. Існує занепокоєння, що Росія може навмисно заарештовувати громадян США, щоб використовувати їх як розмінну монету у переговорах про звільнення росіян, засуджених за злочини в США та Європі, - повідомляють ЗМІ.

Раніше російські власті заарештували журналістів Сергія Кареліна і Костянтина Габова, які працювали в Reuters та Associated Press, звинувачуючи їх у співпраці з командою Олексія Навального.

Читайте також

Антарктида стрімко зеленіє
сьогодні, 18:33 124 переглянули
Антарктида зеленіє все швидше
ФБР попереджає про загрозу терактів у США
сьогодні, 16:10 122 переглянули
Попередження ФБР про теракти у США