У Росії помер 71-річний український в’язень

Помер український громадянин, якого звинувачували у 'шпигунстві' та 'участі у терористичній організації'

71-річний Віктор Демченко, громадянин України, помер у Росії, де його звинувачували у 'шпигунстві' та 'участі у терористичній організації'. Ймовірно, це сталося у СІЗО на території Ростовської області. Про це повідомили в російській правозахисній організації 'Меморіал' з посиланням на інформацію про припинення справи через смерть обвинуваченого, яка з'явилася в картотеці на сайті суду.

Віктор Демченко народився у місті Моспине, де він і проживав. З 2014 року місто перебуває під контролем так званої ДНР. Наразі невідомо, чи має він близьких родичів і на якій території.

Українця звинувачували за 'шпигунство', 'участь у терористичній організації' та 'незаконне зберігання зброї чи боєприпасів'. Справа надійшла до Південного окружного військового суду в Ростові-на-Дону у серпні 2023 року. Засідання по суті справи відбулося сім разів.

Підсудні у цій справі перебувають у ростовських СІЗО.

Нагадаємо, що раніше у білоруському Вітебську помер політв'язень Вадим Храсько. Суд призначив йому три роки ув'язнення за кілька донатів, незважаючи на його серйозне захворювання.

Також, дружина ув'язненого білоруського журналіста 'Радіо Свобода' Ігоря Лосіка, Дар'я, отримала два роки ув'язнення за інтерв'ю про чоловіка.