У Росії рекордно обвалився видобуток газу

Російський Газпромом рекордно скоротив видобуток газу.

За першу половину 2023 року компанія видобула 179,45 млрд кубометрів. Про це пише The Moscow Times із посиланням на дані компанії.

"Жодного разу за три десятиліття своєї історії найбільша газова компанія світу не скорочувала виробництво настільки стрімко", йдеться в повідомленні.

До повномасштабного вторгнення до третини газу йшло на європейські ринки. Тепер їх закрили.

Продажі газу на внутрішній ринок і за кордон склали 166 млрд куб.м за шість місяців. Це на 27% менше, ніж роком раніше.

"Зниження видобутку газу пов'язане з ухваленням у низці країн політично мотивованих рішень, спрямованих на відмову від імпорту російського газу", йдеться у звіті Газпрому.

Підписуйтесь на наш телеграм канал новин - INKORR

Якщо порівнювати з тим самим періодом 2022 року, то обсяги впали на 25%. А у січні-червні 2021 року "Газпром" видобув 260,8 млрд кубів.

На тлі глобальної фінансової кризи 2009 року Газпром урізав видобуток на 16%. У період з 1992 по 1998 рік на 12%.

"Володіючи найбільшими на планеті запасами газу, які оцінюються в 67 трлн кубометрів, Росія опинилася без можливості його продавати після того, як Кремль спочатку зажадав від європейських клієнтів оплачувати поставки "в рублях", а потім послідовно відключив від труби всі країни, які відмовилися прийняти ультиматум. І хоча влада плекає надію розгорнути газові потоки на схід і створити "газовий хаб" у Туреччині, в реальності подіти зайвий газ просто нікуди: близько 90 млрд куб. м щорічного видобутку залишилися без покупців", підкреслює видання.

2 вересня російський Газпром оголосив про повну зупинення прокачування газу трубопроводом "Північний потік".

Європейський Союз добре підготовлений на випадок повного припинення постачання російського газу, заявив єврокомісар з економіки Паоло Джентілоні.

Президентка Єврокомісії Урсула фон дер Ляєн сказала, що ЄС має обмежити ціну на газ, що транспортується трубопроводами з РФ.