У Росії стратегічний виробник зброї піде під воду? Оприлюднено карту

Масштабна повінь триває в прикордонних з Казахстаном регіонах Росії через аварійне скидання водосховища. Один з російських міст, Курган, може постраждати найбільше від розливу річки Тобол.

Хоча вода ще не досягла Кургану, евакуація з районів, які точно потраплять під воду, уже оголошена. За офіційними мапами місцевої адміністрації, понад половину міста може затопити вода. Мапи показують, що будь-яка зона, де рівень води досягне 7,7 або 9 метрів, піде під воду. Існують також прогнози для рівнів води від 11 до 14 метрів.

Особливо цікавою є ситуація в районі "Курганмашзавода", де виробляються бойові машини піхоти і десанту, а також проводиться модернізація бойових модулів та виробництво бронетехніки. За прогнозами, цей район може бути затоплений при рівні води 12 метрів.

Наразі невідомо, який саме рівень води очікується у Кургані, оскільки інформація від російської влади є неповною. Місцева влада вважає, що місто може уникнути катастрофічних наслідків за умови сприятливих обставин. Пік підйому води очікується до 14 квітня.

Якщо "Курганмашзавод" буде затоплено, це може завдати російському виробнику зброї більшої шкоди, ніж санкції. Раніше Росія звинуватила Казахстан у повені, проте казахстанське міністерство водних ресурсів та іригації стверджує, що вода надходить з Росії і рішення про скидання води приймається з урахуванням цього.

Ситуація з повенню найгостріша в Оренбурзькій області, де стався прорив греблі в Орську. Затоплено більше 10 тисяч житлових будинків. Піковий рівень води очікувався до 10 квітня. У деяких районах Тюменської, Курганської і Самарської областей також введено режим надзвичайної ситуації.