У Росії забиратимуть майно за правду про війну

Державна Дума РФ у середу, 31 січня, ухвалила законопроєкт про конфіскацію майна у засуджених за декількома статтями, зокрема за поширення фейків про російську армію. У документі перераховані різні статті, серед яких дезертирство, невиконання наказу та участь у небажаній організації. За ці статті передбачено конфіскацію майна, яке було отримано незаконним шляхом.

Законопроєкт також пропонує позбавити засуджених за вказаними статтями почесних звань. Голова Державної Думи В'ячеслав Володін зазначив, що це рішення дозволить покарати тих, хто шкодить своїй країні, позбавивши їх почесних звань та конфіскувавши їх майно та гроші.

За даним законопроєктом, публічні особи, що поширюють фейки про Збройні Сили РФ та закликають до дій, які загрожують безпеці держави, можуть втратити своє майно, якщо ці дії виконуються задля особистої користі, а також будуть позбавлені почесних звань.

Нагадаємо, що протягом останніх місяців кілька російських письменників та музикантів були засуджені за критику війни. Також треба відзначити, що президент Володимир Путін підписав зміни до закону про «іноземних агентів» 2012 року, який використовується для переслідування опозиціонерів. Наразі в цьому списку міститься 707 осіб, включаючи незалежні російські новинні агентства та правозахисні організації, які змушені діяти за межами країни.