У Росії затопило уранові свердловини: радіоактивна вода потрапила до річки Тобол

Паводки на Курганщині затопили уранові свердловини, які видобуває "Росатом"

На Курганщині через паводки вода затопила старі уранові свердловини родовища "Добровільне", де видобуток веде "Росатом". Активісти зауважують, що заражена ураном вода могла потрапити до річки Тобол.

Група регіональної екологічної організації "Фонд громадського контролю за станом довкілля та благополуччям населення" опублікувала відео, на якому видно, що простір між селами Праця та Знання затоплено водою. Це саме місце, де знаходиться "Добровільне".

Єрьомін Сергій, керівник екологічної організації, зазначив, що під водою може опинитися стара свердловина, що протікає 35 років. При затопленні свердловин вода забирає в Тобол розчинні солі урану, що в свою чергу може призвести до зростання захворювань через опромінення.

Уран – альфа-активний препарат, і потрапляння його всередину людини з питною водою призводить до внутрішнього опромінення, яке набагато небезпечніше, ніж зовнішнє. Звичайно, вода Тобола сильно розбавить розчин, і концентрації не будуть перевищувати будь-які нормативи. Але все одно колективні дози курганців зростуть і хтось отримає захворювання. Це абсолютно неминуче – вважає Ожаровський, експерт програми "Безпека радіоактивних відходів" Російського соціально-екологічного союзу.

При цьому дочірні підприємства "Росатому" запевняли, що вода не затопить свердловини. Проте відео з місця подій свідчить про затоплення уранових свердловин.

Губернатор Курганської області Вадим Шумков повідомив, що понад 1 млрд кубометрів води з Казахстану додається до власних вод річки. До обласного центру наближається "колосальний обсяг води".

Проблема затоплення водою уранових свердловин

На Курганщині внаслідок паводків урядовець знаходиться на урані. Урядовець заядав, що питання вирішено і затоплення не відбувається. Проте факти свідчать про інше протікання подій.

Варто відзначити, що паводки впливають на вміст речовин у воді. Водні ресурси забирають уран та розчинні солі цієї речовини, що може призвести до захворювань населення. Потрапляння урану в питну воду призводить до значних проблем для людини, оскільки ця речовина є альфа-активним препаратом.

Активісти вважають, що паліївною причиною цього явища є вода зі сміттєвих баків. За цією причиною громади потрапляють під ризик опромінювання населення шкідливими речовинами. На сьогодні це потребує вмотивованої обговорення та вивчення спеціалістами.