У Сенаті США закликали визнати Росію спонсором тероризму у разі нападу на Україну

У Сенат США надійшла пропозиція, що передбачає значне збільшення військової допомоги ЗСУ і жорсткі санкції проти Росії у разі її нового нападу на Україну.

Про це йдеться на сайті сенатського комітету з міжнародних відносин.

Законопроект включає, зокрема, збільшення військової допомоги ЗСУ до 450 мільйонів доларів у 2022 році, в тому числі фінансування озброєння, навчання і підтримку проведення військової реформи.

Крім того, пропонується посилити санкції проти "Північного потоку-2" і визнати Росію спонсором тероризму у разі нападу на Україну.

Автором ініціативи виступив республіканець Джим Ріш з Род-Айдахо. До нього приєдналися ще до десятка колег, закликавши надати критично важливу підтримку Україні.

"Ми не можемо сидіти, склавши руки, і чекати, щоби відреагувати на агресію Росії. Конгрес повинен й надалі рішуче підтримувати український народ і його право на суверенітет і самооборону", – висловився Ріш.

У Сенаті переймаються, що під час безпосереднього вторгнення РФ для відправки допомоги може бути занадто пізно.

Інший республіканець – Пет Тумі – наголосив, що "проста загроза санкцій не зупинить Путіна від вторгнення в Україну". Адміністрація Байдена, зазначив він, повинна негайно надати Україні додаткову зброю для захисту, а також терміново накласти санкції на "Північний потік-2".

Він додав, що законопроект посилює санкційний тиск на Росію, а також "гарантує, що у хоробрих українських Збройних сил з’являться ресурси, необхідні для боротьби за свободу і майбутнє своєї країни".

Сенатор Том Коттон, своєю чергою, зауважив, що загрозу повномасштабної війни у Європі треба стримати ще до її початку.