У США виявлена російська ботоферма. Деталі від ISW

Зображення російської ботоферми в США
Зображення російської ботоферми в США

Російські державні ЗМІ та Федеральна служба безпеки (ФСБ) Росії використовували багато акаунтів і доменних імен у соцмережі Twitter для управління ботофермою, що поширювала дезінформацію в США та за кордоном. Про це йдеться у звіті Інституту вивчення війни (ISW).

Міністерство юстиції США повідомило, що вилучило два доменні імені та перевірило 986 акаунтів у Twitter, пов'язаних із ботофермою з штучним інтелектом. Ботоферма була створена російською медіа-мережею RT, що контролюється ФСБ.

За допомогою штучного інтелекту ця ботоферма створювала фейкові профілі осіб у соцмережах, які видавали себе за громадян США. Головною метою ботів було поширення повідомлень, що підтримували цілі російського уряду. За даними Міністерства юстиції, RT планувала розробити альтернативні засоби поширення російських наративів за межами свого телебачення щонайменше з 2022 року і почала створювати цю ботоферму в квітні 2022 року. Фінансову підтримку ботоферма отримала від Кремля в 2023 році.

Генеральний прокурор США Меррік Гарланд повідомив, що обшуки та вилучення Міністерства юстиції спрямовувалися на зупинення російської «пропагандистської кампанії з використанням штучного інтелекту», яка намагалася посіяти дезінформацію в соцмережах США та світу.

Х добровільно припинив діяльність решти виявлених бот-акаунтів, що поширювали пропаганду Кремля про війну в Україні. Боти також виступали з твердженнями, що Польща, Україна та Литва є «подарунками» Росії.

Ферма ботів також розповсюджувала інші наративи у відеоформаті, зокрема відео з російським президентом Володимиром Путіним, який стверджував, що війна в Україні - це не просто конфлікт територій, але й питання нового світового порядку.

Супутникові компанії Європи також постраждали від спроб втручання з боку Росії. Російська пропаганда навмисно передавалася на дитячих каналах. У зв'язку з цим Рада ЄС призупинила мовлення чотирьох ЗМІ, які поширюють російську пропаганду: Voice of Europe, «РИА Новости», «Известия» та «Российская газета».

Читайте також