У Швеції тисячі людей вийшли на протести, вимагаючи вигнати Ізраїль з Євробачення

Євробачення 2024: протести проти Ізраїлю в Мальме

У шведському місті Мальме кілька годин перед початком другого півфіналу Євробачення 2024 тисячі людей вийшли на протести. Вони вимагали заборонити участь Ізраїлю в конкурсі та закликали до припинення вогню в Секторі Гази. Демонстранти марширували з плакатами та палестинськими прапорами.

Дехто закликав дискваліфікувати Ізраїль.

У протесті брала участь також Грета Тунберг, кліматична активістка. Сама матір Тунберг, оперна співачка Малена Ернман, раніше представляла Швецію на Євробаченні.

Захисні заходи були посилені навколо Malmo Arena, де відбувається конкурс. Поліція охороняла місце проведення і перевіряла сумки відвідувачів, а протестувальників відтіснили від арени.

Одночасно відбувалась демонстрація підтримки Ізраїлю.

Участь Ізраїлю в конкурсі Євробачення

Попри заклики дискваліфікувати Ізраїль через конфлікт з ХАМАС, Європейська мовна спілка дозволила йому взяти участь. За Ізраїль на конкурсі виступає Еден Голан.

Представниця Ізраїлб на Євробаченні-2024 Еден Голан має українське коріння та раніше виступала в Росії.

Еден Голан народилась в Ізраїлі, але прожила більшу частину свого життя в Росії. Там вона почала кар'єру і брала участь у російських музичних шоу. Незважаючи на це, вона зазначає, що не вважає себе росіянкою і скаржиться на антисемітизм, якому вона часто стикалась.