«У туалет не могли вийти». Правозахисниця розповіла, як рідні рятують дітей, викрадених Росією

У туалет не могли вийти. Хворохвістка розповідає про допомогу рідних у визволенні викрадених дітей
У туалет не могли вийти. Хворохвістка розповідає про допомогу рідних у визволенні викрадених дітей

Процес повернення депортованої дитини є складною та дороговартісною процедурою, а на державному рівні у нас відсутні механізми фінансової підтримки батьків. Про це заявила аналітичка Української Гельсінської спілки з прав людини Аксана Філіпішина.

За словами Філіпішини, повернення дитини з території Російської Федерації чи з тимчасово окупованих українських територій є дуже небезпечним, адже людину перевіряють і навіть можуть затримати: "Росія робить все, щоб, незалежно від того, як дитина потрапила на її територію, вона вже не виїхала з цієї країни-тюрми."

Експертка також зазначила, що процес повернення дитини в Україну затягується, оскільки узгоджувала його представниця президента РФ із прав дитини Львова-Бєлова.

За словами Філіпішини, батьки, які повертають депортованих дітей, зіткнюються з труднощами, такими як необхідність мати закордонний паспорт та російські рублі.

Аналітичка також розповіла про одного опікуна, який повертав двох хлопчиків із Росії і стикнувся з проблемами навіть у придбанні їжі та виконанні своїх потреб.

Нагадаємо, що російська влада продовжує депортувати українських дітей до Росії або переселяти їх вглиб тимчасово окупованої України.

Читайте також