У Туреччині 16-річній дівчинці загрожує суд за нібито образу Ердогана

Судовий процес для 16-річної дівчинки
Судовий процес для 16-річної дівчинки

Звинувачують 16-річну дівчину у Стамбулі у образі президента Туреччини

16-річній дівчині у Стамбулі висунули звинувачення через нібито образу президента Реджепа Таїпа Ердогана, а прокурор вимагає її судити, повідомляє портал Turkish Minute.

Дівчину взяли під варту 12 травня, оскільки президентська охорона звинуватила її в нецензурній лайці на кортеж Ердогана, яку вона, за їхніми словами, висловила, коли президент проїжджав повз неї.

Дівчина пояснила, що просто відреагувала з переляку, коли автомобіль проїхав повз неї на великій швидкості. Вона також стверджує, що не знала, що це був кортеж Ердогана, і заперечує будь-які наміри образити президента чи інших посадовців.

Затриману дівчину випустили під судовий нагляд, зобов'язавши її проходити реєстрацію у поліції і не покидати місто.

Прокурор подав обвинувальний акт проти дівчини 18 серпня, вимагаючи її засудити за образу президента.

У минулому році 972 неповнолітніх були звинувачені за статтями кримінального кодексу Туреччини, пов'язаними з образою президента та інших посадових осіб.

Кримінальний кодекс Туреччини з 2005 року містить дві статті, які забороняють образу турецької нації та турецьких посадовців. Правозахисники стверджують, що влада використовує їх для обмеження свободи висловлювання.

У 2022 році відома журналістка Седеф Кабас була заарештована турецьким судом під звинуваченням у образі президента Таїпа Ердогана. Закон про образу президента передбачає від одного до чотирьох років ув'язнення.

Кабас висловила приказку про худобу в палаці як на опозиційному телеканалі, так і у своєму акаунті в Twitter, що спричинило засудження з боку державних чиновників.

Читайте також