У WhatsApp поширюється нова шахрайська схема: як вберегтися

В месенджері WhatsApp поширюється нова шахрайська схема, яка має на меті отримати доступ до акаунтів користувачів. Про це повідомляє Центр протидії дезінформації.

Згідно з повідомленням, користувачі отримують повідомлення з посиланням на фейкову сторінку "Електронних петицій", де стверджується, що не вистачає всього кількох голосів, щоб отримати звання Героя України для неназваного родича.

"Насправді ж посилання з петицією потребує додаткового входу у WhatsApp, після чого шахраї отримують доступ до особистого WhatsApp-акаунту", - йдеться у повідомленні.

Центр закликає блокувати номер, з якого було надіслане повідомлення, та не переходити за невідомими посиланнями.

Також було повідомлено, що з листопада українці отримують розсилку в месенджерах Telegram і WhatsApp з номерів США, Азії і Африки. В повідомленнях, які надходять з-за кордону, пропонується робота на неповний робочий день за умови лайкання відео TikTok або оцінювання ресторанів і готелів у Google Maps. За це обіцяють заробляти від 600 до 1500 гривень на день.

Автори повідомлень починають запитувати реквізити банківської карти та надсилають 50-150 гривень за виконані завдання. Про роботу цієї схеми розповідає Лариса Чернишова, заступниця голови ПриватБанку з питань керування ризиками.

Розгортання шахрайства в Україні

Як повідомлялося, в Україні у 2023 році розпочали майже 60 тисяч кримінальних проваджень щодо шахрайства, що є максимальною кількістю за останні роки. Загалом лише 14% з цих справ доходило до суду, що вдвічі менше, ніж у 2021 році (30%).