У Зеленського опублікували комюніке після Саміту миру: головні аспекти

У Зеленського опублікували комюніке після Саміту миру: головні аспекти

Комюніке після Саміту миру

У Офісі президента України опублікували комюніке після проведення Саміту миру в Швейцарії 15-16 червня 2024 року. Учасники саміту засудили РФ за страждання і руйнування на території України і закликали поважати її територіальну цілісність.

Цей саміт було збудовано на базі попередніх дискусій, які відбулися на основі Української формули миру та інших мирних пропозицій, що відповідають міжнародному праву, включаючи статут ООН

Учасники також підтримали принцип поваги до територіальної цілісності і політичної незалежності всіх держав, включаючи Україну, і заявили про необхідність вирішення спорів мирним шляхом.

Будь-яке використання ядерної енергії та ядерних установок має бути захищене та екологічно безпечне. При цьому українські атомні електростанції та установки, включаючи Запорізьку атомну електростанцію, мають працювати безпечно під повним суверенним контролем України та відповідно до принципів МАГАТЕ та під його наглядом. Будь-яка загроза або застосування ядерної зброї в умовах війни, що триває проти України, неприпустимі.
Глобальна продовольча безпека залежить від безперебійного виробництва та постачання харчових продуктів. У зв'язку з цим вільне, повне та безпечне торгове судноплавство, а також доступ до морських портів Чорного та Азовського морів є критично важливими. Напади на торговців кораблі в портах і на всьому маршруті, а також проти цивільних і цивільної портової інфраструктури неприйнятні.
Усі військовополонені мають бути звільнені шляхом повного обміну. Усі депортовані та незаконно переміщені українські діти, а також всі інші українські цивільні особи, які незаконно утримуються, мають бути повернені в Україну.

У комюніке зазначено, що досягнення миру потребує діалогу між усіма сторонами конфлікту, і у майбутньому будуть прийняті конкретні заходи для вирішення цих проблем.

Президент Зеленський оголосив, що наступний саміт проведуть для завершення війни та встановлення тривалого миру.

Читайте також: