Удар по Грозі - нагадування всім, хто готовий усміхнутися і тиснути руку військовому злочинцю Путіну

Росія скоїла нову військову атаку на село Гроза, внаслідок чого загинули понад 50 мирних жителів. Президент Володимир Зеленський просить в іспанській Гранаді у союзників більше систем ППО та снарядів для армії. Німеччина обіцяє ще одну систему Patriot, вже четверту. Володимир Путін знову погрожував ядерним ударом. У Польщі незабаром вибори, важливі для допомоги Заходу Україні та стабільності ЄС. Ось дещо з того, що писали про це у світових ЗМІ.

У селі Гроза, по якому росіяни скоїли ракетний удар, не було військових об'єктів. Президент Зеленський засудив цю атаку як "нелюдську та навмисну".

Московські сили атакували кафе-магазин у селі Гроза, внаслідок чого загинула щонайменше 51 людина, включаючи 6-річного хлопчика. Це одна з найсмертельніших атак на мирних жителів від початку війни.

Масштаб жертв є найбільшим з часу атаки Росії на залізничний вокзал у Краматорську. Внаслідок цієї атаки загинуло понад 60 людей.

Усі загиблі в Грозі були мирними мешканцями

"Усі загиблі в Грозі були мирними мешканцями. Не було жодного військового об'єкта, жодної військової машини", - повідомив головний слідчий Харківського обласного управління поліції Сергій Болвінов.

Внаслідок нових російських ударів по Харкову загинула ще одна дитина. Удари були спрямовані на цивільну інфраструктуру.

Десятки мешканців зібралися у кафе у Грозі, щоб оплакати смерть місцевого українського солдата. Атака ракетою зруйнувала будівлю, внаслідок чого загинули кілька членів сім'ї солдата, включаючи його сина.

Грозу атакували балістичною ракетою "Іскандер". Ця ракета є надзвичайно потужною і може нести велику боєголовку.

Після атаки президент Зеленський закликав союзників посилити системи ППО, зазначивши, що без цього неможливо захистити людей, особливо перед очікуваними зимовими атаками.

"Немає слів або документів, які могли б зупинити таку жахливу атаку. Але є ППО, артилерія, ракети, бронетехніка. Наші військові відбивають атаки Росії. Російський терор повинен зазнати невдачі. Світ має всі необхідні засоби, щоб це зробити. Головне - єдність і віра у свободу та захист життя", - заявив Зеленський.

Під час зустрічей з прем'єром Іспанії та канцлером Німеччини у Гранаді, Зеленський звернув увагу на потреби України у системах ППО і висловив задоволення зі зробленого прогресу в цьому напрямку.

Президент зазначив, що Україна отримає шість систем Hawk з Іспанії, а Німеччина робитиме все можливе, щоб надати Києву ще одну систему Patriot, оскільки вона єдине засоби, яке може протистояти таким загрозам і жертвам.

Атака на Грозу є ще одним прикладом необхідності збільшення допомоги США для України

Білий дім наголосив, що атака на Грозу є ще одним прикладом, чому Конгресу потрібно збільшити допомогу США для України.

"Уявіть, що ви йдете до продуктового магазину з дітьми, намагаючись вибрати, що приготувати на вечерю, і тут вибухає ракета. Тіла повсюди. Це жахливо", - сказала прес-секретар Білого дому, закликаючи Конгрес забезпечити додаткове фінансування.

Атака на похорони в Грозі стала ще одним сигналом для Конгресу про необхідність збільшення допомоги США для України.

Жозеп Боррель, голова зовнішньополітичного відомства ЄС, назвав цю атаку "ще одним огидним нападом на безневинні цивільні особи" та заявив, що навмисні атаки на мирне населення є військовими злочинами.

Ріші Сунак, прем'єр Великої Британії, заявив, що ця атака "ілюструє варварство Росії" та підтверджує необхідність підтримки України.

Зеленський вважає атаку на Грозу спробою Росії зробити геноцидну агресію стандартом для світу

Президент Зеленський вважає, що атака на Грозу є спробою Росії зробити свою геноцидну агресію стандартом для світу.

Він заявив, що цей "жорстокий російський злочин був навмисним терактом" та залишається закликом до міжнародної спільноти докласти усіх зусиль для припинення агресії Росії.

Зеленський та міністр оборони Рустем Умеров просять союзників у Іспанії допомогти посилити системи ППО перед настанням зими.

"Головне для нас, особливо перед зимою, - посилення систем ППО, і ми вже маємо основу для нових угод із нашими партнерами", - заявив Зеленський.

Канцлер Шольц обіцяє поставити ще одну систему ППО Patriot, вже четверту. ФРН, США та Нідерланди вже надали по одній системі.

Росія випробувала нову стратегічну ракету, натякаючи на нові ядерні випробування. Президент Путін попередив, що у разі ядерного нападу, жоден ворог не залишиться безкарним.

Вибори в Польщі можуть принести правлячій націоналістичній партії "Право і справедливість" третій термін при владі або давній опозиції шанс на повернення влади. Ці вибори також можуть вплинути на підтримку України у ЄС та конфлікт з Росією.

Партія "Право і справедливість" звинувачується у політизації судової системи та ушкодженні демократичних стандартів. Їх опоненти обіцяють відновити незалежність судів та ЗМІ і поліпшити відносини з ЄС.

Вибори можуть призвести до політичного паралізу в Польщі, що може спричинити стурбованість щодо ролі Польщі в підтримці України та відносин з ЄС.