Угода з безпеки між Україною та США: основні положення з повного тексту договору

Об'єкти безпеки на українській землі
Об'єкти безпеки на українській землі

13 червня 2024 року Президент України Володимир Зеленський і Президент США Джозеф Байден під час візиту до Італії підписали Двосторонню безпекову угоду між Україною та Сполученими Штатами Америки.

Зазначається, що ця 10-річна угода є ключовою ланкою до членства України в НАТО і закріплює довгострокові безпекові зобов'язання США щодо підтримки України в боротьбі за свободу зараз і в майбутньому.

Основні положення угоди:

  • США допомагатимуть Україні підтримувати надійну оборону та здатність до стримування. Конгрес США виділятиме кошти для забезпечення стійких оборонних потреб України як у воєнний, так і мирний час.
  • США надаватимуть Україні широкий спектр допомоги: зброю, обладнання, тренування тощо. Ключові сфери: протиповітряна й протиракетна оборона (зокрема системи Patriot), артилерія, бронетехніка, авіація (включно з винищувачами F-16), морська безпека, кібербезпека, захист критичної інфраструктури.
  • Сторони співпрацюватимуть над розвитком української оборонної промисловості через спільні дослідження, розробки та виробництво озброєнь, боєприпасів, техніки.
  • Передбачена допомога для економічного відновлення України, впровадження реформ, підтримка Української формули миру.
  • У разі майбутньої агресії проти України відбудуться негайні консультації на найвищому рівні для визначення подальших кроків, зокрема щодо посилення санкцій проти країни-агресора.
  • США використовуватимуть санкції й експортний контроль для збільшення ціни агресії для РФ. Вивчатимуться всі шляхи використання заморожених російських активів на користь України.
  • Підтверджено підтримку США майбутнього членства України в НАТО. Ця угода є кроком на шляху до Альянсу.

Україна стала 17-ю країною, з якою уклала подібну безпекову угоду в межах Вільнюської декларації G7.

Також Байден розкрив суть угоди щодо безпеки США з Україною.

Читайте також