Ухилення та звільнення від мобілізації: військком пояснив різницю

Звільнення від мобілізації та ухилення - це різні речі

Український військком нагадав про поняття "звільнення від мобілізації", яке визначено в законі про мобілізацію. Це передбачає наявність певних підстав, які звільняють особу від призову на військову службу, такі як працевлаштування в державних органах, наявність інвалідності у дитини чи члена родини, та інші. Зазначено, що це детально розписано в законі.

Ухилення від мобілізації вважається, коли особа, отримавши повістку, не з'являється до військкомату. У таких випадках матеріали надсилаються до поліції, а такі особи розшукуються.

Військком також зазначив, що поліція має затримати та доставити до військкомату порушників, які ухиляються від мобілізації, для складання протоколу про адміністративне правопорушення. У випадку встановлення факту ухилення, може бути порушена кримінальна справа. За ухилення від мобілізації загрожує покарання у вигляді позбавлення волі на тривалість до п'яти років.

Командир 118-ї бригади закликав посилити мобілізацію і надати більше повноважень працівникам військкоматів, оскільки ухилянти можуть бути використані Росією для нападу на інші країни. Прикордонники також фіксують незаконні спроби перетину кордону біженцями, які часто намагаються проникнути через зелену ділянку або з підробленими документами.

Посилання

  • Чи провалено мобілізацію? Військком назвав причини скорочення черг біля військкоматів
  • Українці отримуватимуть електронні повістки: як працюватиме нововведення
  • Кабінет Міністрів пропонує мобілізувати чиновників та правоохоронців