Україна чекає виборів у США у стані невизначеності - NYT

Портрет Американського Президента з надписом 'невизначеність' на тлі Українського прапору - NYT
Портрет Американського Президента з надписом 'невизначеність' на тлі Українського прапору - NYT

Україна вже дуже довго намагається отримати підтримку в США. Проте це стає все складніше, особливо з урахуванням можливого повернення Дональда Трампа до Білого дому. Згідно з інформацією The New York Times, Володимир Путін, президент Росії, радіє такій перспективі.

"Той факт, що Трамп каже, що хоче зупинити війну в Україні, дуже серйозно. Я не знаю, як саме він цього досягне, але я впевнений, що він говорить це щиро, і ми підтримуємо його", - сказав Путін.

Путін вже декілька разів заявляв про зацікавленість у переговорах про припинення конфлікту в Україні, але водночас він наголошував, що Україна повинна погодитися на певні умови. Українські офіційні особи визнають, що ситуація стає все складнішою через спроби Росії розпалити політичні розбіжності в США та втручання Білого дому.

"Зараз ми знаходимося у вразливій ситуації. Якщо Трамп стане президентом, не повинно бути жодного шоку. Ми не хочемо втягуватися во внутрішню політичну боротьбу в США. Ми не хочемо пошкодити наші відносини з ким-небудь", - заявив голова комітету Верховної Ради України з закордонних справ Олександр Мережко у інтерв'ю.

Українці також занепокоєні темпами американської допомоги та обмеженнями на використання західної зброї. Вони сподіваються на підтримку Республіканської партії, яка може вплинути на Трампа. Також вони вважають, що Трамп може збільшити допомогу, якщо не досягне угоди з Путіним і почуватиметься приниженим.

Адміністрація Байдена намагається запобігти можливості звинувачення їх у видачі значної суми грошей Україні у майбутньому. Україна також зазнає проблем через відсутність необхідної зброї та повної американської підтримки.

Незважаючи на це, Західні союзники України намагаються забезпечити продовження військової допомоги, незалежно від результатів виборів у США. Адміністрація Байдена також пропонує підтримку, але внутрішня політика ускладнює синхронізацію дій.

Це особливо стосується плану щодо створення офісу НАТО у Києві, де планується році, координувати поставки зброї та боєприпасів для України. Адміністрація Байдена намагається не дати можливість Трампу звинуватити їх у великій фінансовій допомозі Україні.

Незалежно від результатів виборів у США, Україна готується до нової зими без тепла та електроенергії. Це ускладнює щоденне життя українців, які вже не мають надії на швидке вирішення конфлікту.

"Трамп чи Байден - це однаково сумне видовище. Від нас залежить, щоб Україна не померла", - написав український журналіст Остап Дроздов.

Читайте також