Україна хоче, щоб Індія "модерувала" переговори з Росією, - посол

Україна ініціює Індію в ролі модератора переговорів з Росією
Україна ініціює Індію в ролі модератора переговорів з Росією

Україна просить Індію виступити «модератором» у переговорах між Москвою та Києвом. Про це повідомив посол України в Індії Олександр Поліщук.

Згідно з повідомленням агентства Bloomberg, посол зазначив, що Індія повинна прийняти більш активну роль у зупинці війни на Україні, якщо вона бажає постійного членства в Раді безпеки ООН.

За словами Поліщука, Україна хотіла б, щоб Індія виступала «модератором» у переговорах з Росією та використовувала свої зв'язки з Москвою, щоб переконати її долучитися до мирних переговорів.

«Індія має використовувати свій вплив на Росію, щоб змусити її зупинити війну в Україні і домогтися миру», – заявив Поліщук.

Разом з тим, посол зазначив, що Україна запропонувала Індії провести другий саміт миру до листопада 2024 року, але поки що не отримала відповіді від Нью-Делі щодо цієї пропозиції.

«Ми сподіваємося, що Індія погодиться провести саміт до 2024 року. Це буде можливість для обговорення шляхів досягнення сталого миру в Україні», – зазначив Поліщук.

Посол також наголосив, що Індія не повинна задовольнятися роллю просто «посередника», який передає повідомлення між Україною та Росією, а має виконувати більш вагому роль у процесі миротворення.

Нагадаємо, президент України Володимир Зеленський пропонував провести саміт в Індії після завершення війни з Росією.

Читайте також