Україна має важкий вибір, але зробити його можуть лише українці

У день, коли через жахливий ракетний удар Росії загинуло понад 50 людей у продуктовому магазині-кафе на північному сході України, одна жінка запитала високопоставлену чиновницю, як її країна може пережити цю жорстоку та виснажливу війну.

Перший віце-прем'єр Юлія Свириденко відповіла на це: "У нас немає вибору. Це екзистенційна війна. Для наших партнерів це вибір, допомагати чи ні. Навіть для Росії війна – це вибір. Але для нас немає іншого виходу".

Свириденко розповіла про свої плани щодо підтримки функціонування країни у тривалій та виснажливій боротьбі – надання кредитів для відкриття бізнесу та повернення біженців, субсидії фермерам на розмінування полів та страхування військових ризиків для залучення іноземних інвестицій.

Україна веде несамовиту та надихаючу війну. Люди не можуть приховати свою втому та смуток. Країна занепадає через конфлікт. І тим не менш українці не зупиняться.

Є різні думки про шляхи припинення війни. Олексій Гончаренко, опозиціонер з Одеси, тисне на членів правлячої партії: "Ми не можемо воювати скільки завгодно. Це буде катастрофа. Україна повинна звернутися до НАТО за гарантіями безпеки, щоб захистити територію, яку вона контролює".

За іншими депутатами, війна – єдино можливий спосіб захистити Україну

Проте є інші депутати, які не згодні з цим. За їхньою думкою, війна – єдино можливий спосіб захистити Україну.

Українські чиновники висловлюють вдячність США за допомогу та віру, що недавні події в Конгресі не підірвуть зобов'язання Америки надати допомогу Україні.

Чи буде Україна продовжувати війну чи знайти спосіб заморозити конфлікт – це над чим українці міркують. Їм важливо не відмовлятися від своєї справи, але також реалістично оцінювати ситуацію та шукати виходи.

Якщо Україна продовжуватиме війну, а США будуть підтримувати її, то це правильний курс

У справедливих конфліктах найкраща стратегія – дотримуватися обраного курсу, особливо коли люди стають зневірятися. Якщо в Україні є воля продовжувати війну, а США та їхні партнери не забувають про свої зобов'язання щодо підтримки, то такий підхід є правильним.

Однак, якщо Україна серйозно розглядає можливість заморозити конфлікт для забезпечення своєї безпеки за умов гарантій з боку США, то такий варіант теж має право на існування.

Україна не просить про мир. Вона прагне захистити свою справу. І це не ставиться під сумнівом.