Україна може дозволити експорт дронів, незважаючи на потреби ЗСУ, - FT

Одержав Україна замовлення на експорт дронів
Одержав Україна замовлення на експорт дронів

Україна планує зняти заборону на експорт дронів, яка була введена після російського вторгнення у 2022 році. Це рішення приймається з метою залучення додаткових коштів для виробництва безпілотників, яких дуже потребують Збройні Сили України.

Українській армії необхідні дрони для розвідки, захисту та атак. Але в обмежених умовах державних ресурсів неможливо повністю задовольнити ці потреби.

Олександр Маріковський, голова підкомітету Верховної Ради з економічних питань, заявив, що експорт дронів може приносити Україні до 20 млрд доларів доходу - "саме ті гроші, яких нам не вистачає".

У ситуації ускладнює те, що Росія значно збільшила своє виробництво озброєння. Українські експерти оцінюють перевагу Росії у дронах на полі бою від 5 до 10 до 1. Керівник компанії Ukrspecsystems Дмитро Хасапов підкреслив, що українським військовим дуже не вистачає дронів.

FPV-дрони ЗСУ

Державний бюджет України на озброєння у 2024 році становить всього 6 млрд доларів, з яких третина передбачена на закупівлю дронів. Це недостатньо для потреб фронту. Українські виробники дронів стикаються з проблемами короткострокових контрактів та відсутністю довгострокових гарантій для інвестицій у розробку та випробування дорогих компонентів.

Деякі українські компанії вже почали виробляти свою продукцію в Польщі, щоб оминути експортні обмеження. Маріковський зазначив, що це може призвести до відтоку талантів та зменшення податкових надходжень.

Дрони ЗСУ

Компанія Roboneers, яка виробляє дрони, системи електронного глушіння та вантажні транспортні засоби для фронтових військ, повідомила, що виграє державні тендери за ціною, яка лише покриває виробничі витрати. Однак найбільшою проблемою для українських компаній залишається фінансування досліджень та розробки нових технологій.

Очікується, що зняття заборони на експорт дронів приведе до залучення фінансової підтримки від західних партнерів. Деякі країни вже обіцяли виділити кошти на закупівлю дронів для України, але ці програми ще на початковому етапі.

Раніше було повідомлено, що Нідерланди інвестують 400 мільйонів євро у розробку дронів для України.

Читайте також