Україна надала Катару список з іменами 561 викраденої дитини, він уже в російської сторони

Україна передала Катару список з іменами 561 незаконно вивезених до Росії дітей. Цей список вже обробляється російською стороною. Про це повідомив Уповноважений Верховної ради з прав людини Дмитро Лубінець після двох днів перемовин у Катарі.

За два дні маємо низку результатів перемовин у Катарі. Також вкотре спростую пропаганду РФ: перемовини ми ведемо за посередництва Катару, прямих переговорів України з Росією – не було
, – повідомив Лубінець.

Коментуючи результати перемовин у Катарі, Лубінець зазначив, що крім передачі списку, наразі очікується повернення групи українських дітей додому.

Також, за його словами, йшлося про повернення так званих "статусних" дітей: дітей-сиріт, дітей позбавлених батьківського піклування.

Ми наголосили, що юридично між біологічними батьками й офіційними всиновлювачами чи піклувальниками немає різниці. Тому РФ зобов'язана повертати дітей, незалежно від їхнього статусу
, – пояснив омбудсман.

Він додав, що Катар погодився прийняти перший список дітей-сиріт і дітей, позбавлених батьківського піклування і пропрацьовувати питання щодо їхнього повернення в Україну. Таких дітей може бути понад 3600.

Крім того, Лубінець повідомив, що Катар погодився брати участь у перемовинах з РФ щодо повернення цивільних громадян, які були незаконно затримані Росією.

Нагадаємо, так звана дитяча омбудсменка РФ Львова-Бєлова заявила, що Росія та Україна "вперше провели очні переговори" стосовно повернення викрадених росіянами дітей. Уповноважений з прав людини Дмитро Лубінець наголосив, що жодних прямих перемовин з російською делегацією 24 квітня не відбувалося.

До слова, уповноважений Верховної Ради з прав людини Дмитро Лубінець раніше заявляв, що якщо Україна повертатиме щодня по одній депортованій росіянами дитині, то для повернення всіх знадобиться 55 років. Загалом країна-агресорка депортувала 19,5 тис. неповнолітніх.

Читайте також:

  • Викрадення українських дітей. Як ми покараємо всіх причетних?
  • Діти займають перше місце у плані Путіна зі знищення України: що задумав диктатор