Україна обговорює транзит азербайджанського газу до ЄС

Україна обговорює транзит азербайджанського газу до ЄС

Україна розглядає можливість постачання природного газу з Азербайджану до Європейського Союзу, щоб зберегти свою роль транзитної країни. Про це повідомило агентство Bloomberg.

Президент Володимир Зеленський заявив, що угода про заміну російського газу азербайджанськими поставками є однією з пропозицій, які розглядаються. Він також зауважив, що над цим питанням працюють урядовці.

У зв'язку з вторгненням Росії, Європа намагається зменшити залежність від російського газу. Однак деякі країни Європи продовжують отримувати газ через Україну. Угода про транзит закінчується в 2024 році, і багато спостерігачів ринку прогнозують припинення поставок газу через Україну через війну, яка триває.

"Зараз розглядаються альтернативні кроки щодо того, як ми можемо використовувати трубопровід з іншим постачальником газу, іншою країною. Переговори ведуться. Ми не хочемо продовжувати газовий контракт з Росією. Ми не хочемо, щоб вони заробляли тут гроші", - сказав Зеленський.

На фоні заяви президента, базові ціни на газ в Європі знизилися до менше ніж 33 євро за мегават-годину.

Згідно з чинною угодою, українська компанія "Нафтогаз України" має контракт з російським "Газпромом" щодо транзиту газу через Україну. Проте минулого місяця стало відомо, що європейські чиновники ведуть переговори щодо подальшого постачання газу через Україну.

Джерело: Економічна правда

Читайте також: