Україна обмежила одне з прав російських полонених у відповідь на жорстке поводження з воїнами ЗСУ

Свідок торговлі полоненими в Україні
Свідок торговлі полоненими в Україні

Україна вирішила обмежити права російських військовополонених через їх жорстоке поводження з українцями в полоні РФ. Про це заявив омбудсмен Дмитро Лубінець. Згідно з його словами, російським полоненим заборонено здійснювати телефонні дзвінки, але вони можуть листуватися. Лубінець підкреслив, що таке рішення не порушує Женевську конвенцію, оскільки гарантується лише право на листування.

"На жаль або на щастя, ми не можемо поводитися як росіяни. І ми це розуміємо. Скажу відверто, деякі речі ми змінюємо. Наприклад, було багато дискусій щодо можливості російських військовополонених телефонувати своїм рідним на територію Росії. Наразі нам повідомили, що у росіян зберігається можливість писати листи, але права на здійснення телефонних дзвінків у них вже немає", - заявив омбудсмен.

Це рішення було прийняте після тривалих обговорень та суспільного запиту. Вже в квітні на урядовому порталі з'явилася петиція, в якій закликали обмежити права російських військовополонених на телефонний зв'язок.

Ініціатори петиції пояснили свою позицію необхідністю встановлення "розумних меж" у поводженні з полоненими ворога, зокрема з урахуванням ситуації з українськими військовополоненими в Росії, які страждають від тортур та сталого насилля.

Читайте також