Україна отримала боєприпаси на які «скинулись» 70 тис. словаків

Група людей розміщує боєприпаси
Група людей розміщує боєприпаси

Близько 70 тисяч жителів Словаччини зібрали гроші на боєприпаси, які були доставлені до України за допомогою шести вантажівок. Всього було доставлено 122 тонни боєприпасів на 135 палетах. За словами ініціатора збору Федіра Блащака, Словаччина внесла більше на військові потреби України, ніж Канада. Кампанія "Боєприпаси для України" зібрала 4,5 мільйона євро, з яких вже витрачено 4 мільйони. Залишок буде направлений на закупівлю боєприпасів для гранатометів.

"7 жовтня - великий день, на який ми чекали від самого початку, коли розпочали збір боєприпасів," - підкреслив Маріан Кулич. "Це був чіткий сигнал від словаків. 70 тисяч громадян долучилися до цього збору та продовжують робити регулярні пожертви на боєприпаси, щоб Україна могла захиститися від агресора".

Кампанія була запущена після того, як уряд Словаччини відмовився від ініціативи Чехії зі збору снарядів для України. Словаччина активно підтримує євроатлантичні прагнення України і надає їй підтримку з моменту російської агресії в 2014 році. Країна надала значну гуманітарну допомогу, включаючи медичні товари, їжу та притулок для біженців. Також словацькі організації та волонтери активно беруть участь у зборі коштів.

На даний момент, прем'єр-міністр України Денис Шмигаль та прем'єр-міністр Словаччини Роберт Фіцо провели другі міжурядові консультації. Раніше Роберт Фіцо заявив, що відвідає Москву на 80-річчя закінчення Другої світової війни та виступив проти членства України в НАТО. Також Україна та Словаччина планують запустити альтернативне залізничне сполучення між Києвом та Братиславою.

Читайте також