Україна першою в світі розслідує злочини проти довкілля та кібератаки як воєнні злочини - Костін

Україна розслідує більше 124 тисяч воєнних злочинів

Генеральний прокурор Андрій Костін повідомив, що наразі документовано понад 124 тисячі воєнних злочинів, які призвели до пошкодження або руйнування понад 150 тисяч цивільних обʼєктів.

"Це житлові будинки, критична інфраструктура, обʼєкти енергетики, школи, садочки, лікарні, культурні та релігійні заклади. При цьому частина території України залишається тимчасово окупованою, тому осягнути реальні наслідки дій ворога на цей час неможливо", - сказав він.

Костін підкреслив, що Україна першою в світі розслідує злочини проти довкілля та кібератаки як воєнні злочини.

"Найвищий пріоритет у розслідуваннях — це злочини, у яких страждають люди — вбивства, поранення, тортури, злочини сексуального насильства, насильницькі зникнення та примусова депортація дітей та дорослих. А також злочини, де є можливість встановити командну вертикаль", - зазначив генпрокурор.

За його словами, з метою ефективного розслідування було створено 9 спеціалізованих підрозділів, які займаються розслідуванням воєнних злочинів у прифронтових регіонах. Також діють підрозділи, які розслідують злочини сексуального насильства, пов'язані з конфліктом, а також воєнні злочини проти довкілля. Разом з цим створюється система підтримки для потерпілих і свідків злочинів.

На сьогодні підозру оголошено 540 представникам Росії, з яких 24 є у режимі очного провадження. 365 осіб переведено до суду, а вироки винесено щодо 102 осіб.

"Коли я розповідаю нашим партнерам про результати національних розслідувань, вони здивовані тим, що ми не тільки документуємо ці злочини, але й розслідуємо і забезпечуємо судові вироки. Жодна інша країна не робила цього — не розслідувала воєнні злочини під час повномасштабної війни", - сказав Костін.