Україна підписала зі Світовим банком меморандум про освітній проєкт

Україна підписала меморандум з Світовим банком
Україна підписала меморандум з Світовим банком

Міністерство фінансів та Міністерство освіти і науки України уклали нову угоду зі Світовим банком щодо проєкту LEARN, який має на меті полегшити доступ до освіти і зробити її більш стабільною в умовах війни.

Фінансування проєкту становитиме 415 млн доларів США.

Міністерство фінансів буде відповідати за контроль і координацію проєкту, тоді як Міністерство освіти і науки займатиметься його впровадженням, моніторингом і оцінкою.

Один з головних пріоритетів програми - безпека дітей, зокрема будівництво укриттів у навчальних закладах, повідомив міністр освіти і науки Оксен Лісовий.

"Програма розрахована на чотири роки і включає в себе різні джерела фінансування: Міжнародний банк реконструкції та розвитку надасть позику на суму 235 млн дол; Міжнародна асоціація розвитку виділить кредит розміром 150 млн дол; додатково 30 млн доларів надійдуть у вигляді гранту від Мультидонорського трастового фонду допомоги, відновлення, реконструкції та реформування України", - розповів Лісовий.

За його словами, програма LEARN буде реалізовуватися за допомогою нового інструменту - "Програми кредитування, пов'язаної з результатами" (Program-for-Results, PforR). За цим механізмом Світовий банк відшкодовуватиме витрати, які Україна здійснює на визначені цілі програми, зокрема на будівництво укриттів, і повертатиме кошти до державного бюджету.

Міністр підкреслив, що фінансування охопить всі типи освітніх закладів, включаючи дошкільні, загальноосвітні, позашкільні, вищі, професійно-технічні та фахові.

Крім того, програма передбачає фінансування інших інфраструктурних проєктів для забезпечення безпеки дітей, зокрема придбання шкільних автобусів, що сприятиме більш гнучкому формуванню освітньої мережі, особливо в районах близько до лінії фронту. Частина коштів також буде використана для підтримки реформи "Нова українська школа".

"Наразі 75% закладів освіти мають укриття. Навчання неможливе у закладах без укриттів. Міністерство розробляє альтернативні рішення для забезпечення безперервності освітнього процесу, оскільки повернення дітей до очного навчання є пріоритетом. Це важливо для подолання освітніх втрат, як у галузі академічного розвитку, так і в психологічному і емоційному зростанні учнів", - зазначив Лісовий.

Джерело: Укрінформ

Читайте також