Україна планує залучити більше жінок до розмінування

Україна планує залучити більше жінок до розмінування за допомогою Канади

Канада допоможе Україні залучити більше жінок до розмінування, беручи участь у навчальних програмах у сфері протимінної діяльності (ПМД) з жінками. Про це повідомила Юлія Свириденко, перша віцепрем’єр-міністрка та міністрка економіки України, після зустрічі з пані послом Канади у справах жінок, миру та безпеки Жаклін О’Ніл.

«Гендерна рівність розглядається як невід’ємна частина політики України, яка базується на принципах інтеграції, інклюзивності та цілісності. Це стосується всіх видів діяльності, зокрема, і таких важливих напрямів як розмінування», - заявила Свириденко.

За словами міністерки, середнє залучення жінок серед усіх операторів у сфері ПМД становить близько 30%. Це відповідає порядку денному НАТО «Жінки, мир і безпека».

«Ми прагнемо збільшити участь жінок у діяльності операторів протимінної діяльності, тож для нас є цінною підтримка наших канадських партнерів у цьому питанні», - підкреслила міністерка.

Свириденко зазначила, що уряд націлений на розвиток професійної кар'єри та соціальну інтеграцію жінок, ветеранів, ветеранок, людей, постраждалих від вибухонебезпечних предметів та інвалідів через залучення до робіт у сфері ПМД.

Як зазначається у газеті The Times, керуючий програмою ООН з розмінування в Україні Пол Хеслоп заявив, що масштаби мінування в Україні значно більші, ніж в Афганістані та Сомалі. Україна перевершує всіх європейських країн за кількістю мін та боєприпасів, які не вибухнули, з часів Другої світової війни.

Відтак, уряд дозволив Державній службі з питань надзвичайних ситуацій надавати платні послуги з оцінки відповідності у сфері цивільного захисту для активізації сертифікації операторів протимінної діяльності.