Україна прагне стати незамінною для країн Заходу — WSJ

Україна дипломатія Захід політика WSJ
Україна дипломатія Захід політика WSJ

Російський диктатор Володимир Путін має небагато цілей щодо України. Він хоче не тільки підняти російський прапор над країною і перерозподілити його багатства, але й знищити українську національність, повністю замінити мову і культуру, а також встановити тоталітарне правління. Ці мети Путіна мають на меті відновлення Російської імперії, заявляє колумніст з The Wall Street Journal, Уолтер Рассел Мід.

Але якщо війна не може бути припинена, то який же план перемоги має Україна? Минулого року українці та їхні прихильники вірили, що західна зброя та економічні санкції призведуть до перемоги. Але цей план провалився, вбачає Мід. Контрнаступ призвів до втрат з боку України, не компенсуючи втрат Москви, а також російська економіка стійка до західних санкцій. Україна тепер опинилася в пастці.

План B для України аналогічний до плану B Вінстона Черчилля під час Другої світової війни. Черчилль боровся до "Божого часу", коли США прийдуть на допомогу. "Черчилль не розраховував на жалюватість США або принцип". Він знав, що Рузвельт не дозволить передати британський флот нацистам і був впевнений, що зростаюча загроза від держав Осі змусить Америку втрутитися в війну. Зеленський також має схожий план. Він хоче, щоб Україна стала цінним активом для Заходу і США, не тільки як бар'єр проти російської експансії, але й як країна, з власними можливостями, які зростають важливістю, повідомляє Мід.

Україна розробляє передову військову технологію, а її спецпризначенці беруть участь у місіях в Сирії та Африці проти Росії. Кібернетичні можливості України зростають, і мало яка країна може зрівнятися з його здатністю аналізувати і розвідувати Росію. Україна сподівається, що з ростом цих можливостей і поглибленням протистояння між віссю ревізіоністів та Заходом, її здатність протистояти Росії буде зростати, а її союзники будуть робити все можливе, щоб не дати Путіну контролювати Україну.

Черчилль і Рузвельт також використовували фінансування, щоб забезпечити допомогу Британії. Україна може зробити щось подібне, наприклад, видати облігації, які гарантують доступ до майбутніх нафтових і газових ресурсів Чорного моря. Це більш цікавитиме країни, якщо вони бачать цю цінність. Крім того, якщо Україна програє війну і не зможе експлуатувати ресурси, у цих країн з'явиться політична підтримка для перемоги України.

Джерело: ZN.UA

Читайте також