Україна шукає посередників, які допоможуть повернути всіх оборонців Маріуполя

Україна шукає посередників для повернення оборонців Маріуполя
Україна шукає посередників для повернення оборонців Маріуполя

Україна шукає посередників для переговорів з РФ щодо обміну військовополонених

Уповноважений Верховної Ради з прав людини Дмитро Лубінець повідомив, що Україна активно шукає посередників для проведення переговорів з Російською Федерацією щодо обміну військовополонених, зокрема, захисників Маріуполя.

Лубінець зазначив, що хоча процес не припинений, але необхідно бути реалістами і розуміти, що Росія може використовувати це проти української влади. Він також зазначив, що зміни у керівництві на території РФ можуть бути пов'язані з тим, що наразі не відбуваються активні процеси обміну. Проте комунікація з посередниками все ж відбувається.

Уповноважений за права людини підкреслив, що Україна шукає посередників, які можуть вплинути на позицію РФ щодо обміну захисників Маріуполя. За його словами, Росія особливо зацікавлена у оборонцях Маріуполя і влаштовує суди над ними на території РФ.

Лубінець наголосив, що така тактика РФ є порушенням Женевських конвенцій та воєнним злочином. Україна звертається до Міжнародного комітету Червоного Хреста з проханням звернути увагу на цю проблему.

Крім того, Україна шукає інших посередників, які зможуть допомогти у поверненні всіх військовополонених, зокрема, оборонців Маріуполя. Офіційний доступ до них українська влада досі не має, оскільки РФ обмежує відвідування представників МКЧХ, які мають відповідний мандат.

Незважаючи на це, Україна збирає повну інформацію про ситуацію з військовополоненими через інші канали.

Джерело: ZN.UA/ukr/POLITICS/lubinec-zayaviv-pro-persh-novu-6364.html">ZN.UA

Читайте також