Україна запустила по Росії більше далекобійних дронів, ніж ворог - ЗМІ

Україна запустила далекобійні дрони над Росією
Україна запустила далекобійні дрони над Росією

За даними російських звітів, в липні Україна запустила більше далекобійних дронів на Росію, ніж будь-коли раніше ― понад 520. Росія в свою чергу атакувала Україну 426 дронами типу Shahed. Це перший раз, коли Україна перевищує Росію в цьому виді ударів, і маємо всі підстави вважати, що кількість ударів ЗСУ буде зростати, повідомляє Forbes.

До цих пір дронові удари України у глибину російської території були випадковими. Проте зараз Україна швидко збільшила їхнє виробництво, і деякі моделі дронів стають відомими лише після того, як вони впадуть на російську територію. В Україні виготовляються різні моделі дронів, від легкомоторних літаків до безпілотників із фанерних листів. Головне їхнє перевага - це дешевизна, точність і далекобійність.

Один з удачних ударів був по аеродрому "Оленья" в Мурманській області. Радіус дії українського дрона в 1800 кілометрів загрожує "величезну кількість російських військових аеродромів". Росія також намагається збільшити виробництво своїх дронів, але поки це не має помітного впливу на показники запущених по Україні "шахедів". ЗСУ мають вже багато досвіду у збитті цього типу дронів, проте точна статистика вражених цілей ще складна. Однак очевидно, що російські нафтобази та літаки постраждали, а система електропостачання вже починає терпіти від відключень.

Україна поставляє Росії вибір: відводити частину систем ППО від лінії зіткнення для захисту важливих об'єктів всередині країни або миритися з ураженням більшої кількості аеродромів і нафтобаз. Україна має вже багато виробників безпілотників, які готові виготовляти близько 500 дронів на місяць. Олександр Камишін, міністр стратегічних галузей промисловості, зазначив, що цього року буде випущено 10 тисяч дронів з радіусом дії в кілька сотень кілометрів. Це понад 830 дронів на місяць.

Джерело: Бабель

Читайте також