Україна зніме заборону на експорт озброєння? Умєров дав прогноз

Міністр Умєров дає прогноз щодо зняття заборони на експорт озброєння
Міністр Умєров дає прогноз щодо зняття заборони на експорт озброєння

Україна розглядає можливість залучити іноземні інвестиції в оборонну промисловість і не виключає відновлення експорту вітчизняного озброєння. Про це заявив міністр оборони України Рустем Умєров під час брифінгу в Брюсселі.

Минулого року, коли я обійняв посаду міністра оборони, ми створили план наших можливостей у державному та приватному секторах оборонної промисловості. Перший крок зробила держава, інвестувавши в оборонку. Цього року ми запропонували партнерам кілька варіантів співпраці. Серед них - створення спільних підприємств, довгострокові контракти на 10 років та фінансові інструменти, як-от кредити чи експортне фінансування

За словами міністра, наразі ведуться переговори з міжнародними партнерами щодо різних проєктів, проте остаточне рішення буде залежати від керівництва держави.

Деякі країни вже виявили бажання закуповувати українські ракети, дрони та інше озброєння. Ми не виключаємо такої можливості, але рішення буде прийняте колективно на рівні керівництва країни

У 2022 році Україна ввела заборону на експорт військової продукції, щоб забезпечити власну армію необхідними ресурсами під час повномасштабної війни з Росією.

Нагадаємо, Естонія розглядає можливість закупівлі української оборонної продукції. Однак через воєнний стан в Україні діє заборона на експорт.

Міністерству цифрової трансформації вдалося зекономити 4.5 млрд грн бюджетних коштів з перших контрактів на безпілотники в межах Армії дронів завдяки побудові "жорсткої системи контролю закупівель", яку контролюють БЕБ та НАБУ.

Читайте також