Українцям буде легше отримати роботу у Швейцарії: подробиці

Робота в Швейцарії для українців
Робота в Швейцарії для українців

Федеральна рада Швейцарії прийняла рішення про підвищення рівня працевлаштування для українських біженців. Федеральний департамент юстиції та поліції отримав завдання розробити законодавчі зміни, які спростять інтеграцію українців на ринку праці до лютого 2025 року. Це рішення було прийняте на підставі звіту робочої групи, яку очолив колишній міністр кантону Аргау Урс Гофманн, і яка вивчала практичний досвід застосування міграційного статусу "S" та його соціально-економічні умови.

Парламент Швейцарії також підтримує спрощення процедури працевлаштування українських біженців, замість дозвільного порядку пропонується запровадити повідомний. Крім того, українці зі статусом "S" зобов'язані реєструватися в державних службах зайнятості та брати участь у соціально-інтеграційних програмах, але отримують можливість вільно змінювати кантон проживання.

Що таке статус "S"

Статус захисту "S" в Швейцарії - це особливий тимчасовий міграційний статус, який надається людям, що потребують негайного захисту через воєнні конфлікти або масові переслідування. Цей статус дає право на проживання в країні, роботу за спрощеною процедурою, медичне страхування, освіту для дітей та обмежене право на пересування в межах Шенгенської зони.

Парламент Швейцарії також підтримав створення платіжної системи для притулку на основі спеціальних дебетових карток, яка може бути запроваджена по всій країні.

Читайте також