Українцям пояснили, чи можуть працівники ТЦК затримувати людей на вулиці

Уповноважений Верховної Ради з прав людини Дмитро Лубинець наголосив, що співробітники територіальних центрів комплектування (ТЦК) та соціальної підтримки не можуть затримувати громадян України на вулицях.

Про це обмудсмен сказав в інтерв'ю "Супільному", пише "Хвиля".

Лубинець наголосив, що від такого підходу ніхто не виграє.

"Вони не можуть ходити вулицями та фізично затримувати громадян України із застосуванням фізичної сили. Не можуть. Це нонсенс. Хто від цього виграє? Армія? Ні. Громадяни України, які бояться виходити на вулицю? Ні", – зазначив він.

За його словами, прикладом коректної поведінки ТЦК в умовах, коли вони мають перелік осіб, які ухиляються від мобілізації, є дії ТЦК у Полтавській області, де військові звернулися до Національної поліції зі списками осіб, які мають з'явитися до ТЦК, але не зробили цього.

Омбудсмен також висловився про "рейди", які проводять представники ТЦК - він зазначив, що до складу груп повинні входити співробітники Нацполіції, уповноважені перевірити документи людини, яка може бути зазначена у реєстрі військовозобов'язаних.

"А якщо потрібно проводити так звані рейди, то до складу цієї групи обов'язково мають бути приєднані представники Національної поліції. Саме вони перевіряють документи. Після цього вони надають відомості співробітникам ТЦК для перевірки, чи є такий громадянин України у реєстрі військовозобов'язаних чи ні", – додав Дмитро Лубинець.

Він зазначив, що саме співробітники Національної поліції "мають право зупиняти людей, перевіряти документи, приймати рішення, озвучувати якісь законні вимоги".

Дмитро Лубинець також заявив, що виступає проти розширення повноважень ТЦК, що пропонувалося у першій редакції законопроекту щодо нових правил мобілізації.

Підписано закон про зниження призовного віку та електронний реєстр військовозобов'язаних

Нагадаємо, що 2 квітня президент України Володимир Зеленський підписав закон про зниження призовного віку для мобілізації з 27 до 25 років.

Також президент підписав закон про електронний реєстр військовозобов'язаних. Тут ми пояснили, як він вплине на мобілізацію і чи чекати на електронні повістки.

Крім цього, в Україні скасували статус "обмежено придатний", тому частині чоловіків доведеться пройти перекомісію.