Українцям у березні проіндексують пенсії: хто отримає більше

Індексація пенсій в Україні запланована на березень 2024 року

У Міністерстві соціальної політики України підтвердили плани провести перерахунок пенсій у березні 2024 року. Пенсіонери, які отримують "чисту" пенсію у розмірі 7 692 грн, отримають додаткову прибавку в розмірі 1 тис. грн.

"Ми плануємо виконувати всі наші стандарти, що заплановані в межах цього року. Звісно, можуть бути надзвичайні обставини. Це війна. Але зараз в поточному варіанті ми плануємо робити цю індексацію", - заявила міністр соціальної політики Оксана Жолнович.

Однак, індексація не може бути проведена раніше через відсутність статистичних даних, які надходять не раніше лютого. Для розрахунку точного розміру індексації потрібно враховувати 50% інфляції за 2023 рік і 50% середнього зростання зарплати в останні 36 місяців. Очікується, що розмір індексації складе близько 13%, але реальний розмір підвищення пенсій залежатиме від інших факторів.

Не всі пенсіонери отримають підвищення. Індексація стосуватиметься лише "застарілих" пенсій, які були призначені багато років тому. Крім того, пенсії можуть підвищуватись залежно від вікових категорій та стажу. Тому деякі пенсіонери отримають меншу прибавку, наприклад, 7%.

Станом на 1 січня 2024 року, близько половини пенсіонерів в Україні мали пенсію меншу за 5 тис. грн. Середня пенсія становила 5 385 грн, причому найменші виплати мали 0,6% пенсіонерів, а найбільші - 10,9% пенсіонерів отримували понад 10 тис. грн.