Українцям у Польщі стає складніше отримати тимчасовий захист: омбудсмен пояснив проблему

Українцям у Польщі - проблеми з тимчасовим захистом
Українцям у Польщі - проблеми з тимчасовим захистом

Омбудсмен Польщі звернувся до Міністерства внутрішніх справ щодо проблем вимушених мігрантів з України, які стикаються зі статусом UKR та отриманням тимчасового захисту. Українці втрачають пільги та виплати, пов'язані з тимчасовим захистом у Польщі. Багато людей отримують відмови у присвоєнні статусу UKR у польських прикордонних реєстрах. Навіть ті, хто відмовився від тимчасового захисту в іншій країні ЄС, також зіткнулися з проблемами отримання статусу в Польщі. Ці дії посадовців суперечать рекомендаціям Європейської комісії. Особи, які отримали тимчасовий захист в одній країні ЄС і переїхали в іншу державу, повинні мати права, передбачені Директивою про тимчасовий захист українців. Але через неузгодженість документів українці втрачають тимчасовий захист та виплати.

Омбудсмен підкреслює, що українцям потрібно звертатися до органів влади в різних районах або населених пунктах, якщо отримали відмову в одному органі. Це збільшує шанси на отримання статусу UKR. Проте це також призводить до недовіри до адміністративних органів Польщі та навантажує на польських урядовців.

Крім того, кадрові агентства висловлюють занепокоєння щодо можливого відтоку українських працівників через необхідність оновлення даних у військкоматах. Це стосується всіх військовозобов'язаних громадян України, навіть тих, хто перебуває за кордоном.

Читайте також