Українці інтегрувалися в Естонії: як змінилися потреби біженців у допомозі за два роки

За словами представниці УВКБ ООН у країнах Північної Європи та Балтії Анніки Сандлунд, українські біженці, які звернулися за тимчасовим захистом в Естонії, добре інтегрувалися в країні. Проте їм зараз потрібна допомога вирішення довгострокових проблем. За два роки плани та потреби біженців змінилися і тепер основними питаннями є вивчення мови, психічне здоров'я, навчання професійним навичкам і загальна освіта.

Сандлунд відзначила успіхи Естонії в інтеграції біженців, зазначивши, що багато українських дітей навчаються в місцевих школах. Вона також підкреслила, що у порівнянні з іншими європейськими країнами, в Естонії найбільше кількість дітей з України, які знайшли шлях до шкіл, і багатьом дорослим біженцям вдалося знайти роботу.

Очікується, що до кінця цього року кількість українців, що звернулися за тимчасовим захистом в Естонії, становитиме 55 тисяч осіб, а на підтримку біженців у 2024 році країна виділить майже 10 млн євро.

Слід зазначити, що підтримка прийому українських біженців в Естонії зростає. За результатами опитування, проведеного фірмою Turu-uuringute AS на замовлення Державної канцелярії, у грудні 2023 року підтримка знову почала рости після того, як у вересні досягла найнижчого рівня з початку війни.