Українці почали скуповувати нерухомість у Польщі: які варіанти обирають

Українці стали лідерами з придбання нерухомості в Польщі

Українці стали провідними покупцями нерухомості в Польщі у минулому році. Загалом, вони купили половину усіх квартир, придбаних іноземцями. Кількість об'єктів, придбаних українцями, збільшилася на 10% порівняно з 2022 роком і складає 7,7 тисяч квартир. Цю інформацію надає ukrayina.pl.

Популярність невеликих квартир серед українців

Громадяни України найчастіше купують невеликі квартири, середня площа яких становить 54 квадратних метри. Цей показник нижчий, ніж усереднений показник для всіх інших іноземців, який становить 58 квадратних метрів. Серед найбільш популярних міст для придбання житла є Варшава (2,9 тисяч квартир), Краків, Лодзь, Познань, Гданськ і Щецин.

Причини популярності польського ринку нерухомості серед українців

Причинами активного придбання житла в Польщі українцями є бажання втечі від війни, яка триває в Україні третій рік поспіль, і намагання вкласти гроші в нерухомість як інвестицію. Більш доступні ціни на житло в Польщі порівняно з іншими країнами Європи також зумовлюють популярність цього ринку для українців.

Доступні кредити на житло та нова житлова програма для українців

У Польщі діють програми кредитування на житло, які є доступними для українців. Крім цього, незабаром українці матимуть можливість скористатися новою житловою програмою, яка замінить наявну програму «Безпечний кредит під 2%».

Фінансова ситуація українців, які проживають у Польщі

За даними дослідження, більшість українців у Польщі мають доходи, які не перевищують 5 тисяч злотих (близько 48,3 тисяч гривень) на місяць. Вони живуть скромно, намагаються заощаджувати та користуються пільгами, такими як житло, безкоштовне харчування або проїзд на роботу. Зароблені гроші біженці відкладають у більшості випадків.

Більшість українців мають невеликі заробітки, які не перевищують мінімальний рівень. Окремі біженці заробляють близько 4-5 тисяч злотих (38 640 - 48 300 гривень). Життя українців у Польщі вимагає скромності, але вони особливо цінують пільги та вдаються до заощаджень.

Більшість українців живуть на суму, що не перевищує 500 злотих (4 830 гривень) на місяць. Ще 29% витрачають на прожиття від 500 до 1 000 злотих (4 830 - 9 600 гривень), а 14% - від 1 000 до 2 000 злотих (9 600 - 19 320 гривень).