Українці тікають із Туреччини. Посол оприлюднив дані

Українці евакуюються з Туреччини. Посол оприлюднив дані.
Українці евакуюються з Туреччини. Посол оприлюднив дані.

Наразі в Туреччині знаходиться 24 тисячі українців, що є значним зменшенням порівняно з 2022 роком, коли їх було 840 тисяч. Більшість українців повернулися додому, а інші переїхали до європейських країн. Про це повідомив посол України в Туреччині Василь Бондар під час дискусії в рамках проєкту "Нова країна" про справедливість як інструмент розвитку держави.

Посол наголосив на важливості залучення українців за кордоном до публічних заходів та зазначив, що війна стала фактором, який об'єднує, а не розділяє. У Туреччині діють 22 українські громади, які активно підтримують свою державу.

Загалом у світі налічується близько 20 мільйонів українців діаспори, тому потрібно знайти способи залучення їх до підтримки України. Посол запропонував, що закон про множинне громадянство може стати одним з інструментів, а також наголосив на важливості активної участі українців за кордоном у заходах протидії російській пропаганді.

Також, посол зазначив приклад дня відкритих дверей в посольстві, де українці мали можливість не лише отримати консульські послуги, але й зібратися разом.

Міністр внутрішніх справ Туреччини Алі Єрлікая відзначив, що влада країни готується до реалізації проєкту зі збору відбитків пальців при в'їзді до країни. Також одним з їхніх нових проєктів є чіпування осіб, які отримують статус тимчасового захисту, зокрема сирійців. Єрлікая пояснив, що відповідні органи Туреччини уже почали друкувати посвідчення, та завдяки системі чіпування їх не зможуть підробити.

Читайте також