Українці в Чехії: скільки біженців зможуть отримати новий статус

Українські біженці в Чехії зможуть отримати дозвіл на довгострокове проживання

Консорціум неурядових організацій повідомив, що з понад 342 тис. українських біженців, тільки 20 тис. зможуть отримати дозвіл на довгострокове проживання замість тимчасового захисту.

Уряд Чехії пропонує розширити можливості перебування українських біженців. Ця можливість стосуватиметься тих біженців, які протягом 2 років прожили в Чехії з тимчасовим захистом та мають економічну незалежність та житло.

Андреа Крхова: "Людина, яка хоче отримати право на довгострокове перебування, не повинна залежати від виплат соціальної допомоги. Ми маємо інформацію, що сума, яка підтверджує економічну самостійність, наразі встановлена з урахуванням стандарту коштів, наявність яких вимагають довести від усіх іноземців, які подають заяви на довгострокове перебування в Чехії".

За даними експертів, більшість українських біженців не можуть отримати дозвіл на довгострокове проживання через невідповідність умовам із розміром зарплат у Чехії.

Варто зазначити, що з майже 400 тис. українців, 123 тис. працюють за контрактом і 90% з них сплачують податки та відрахування до пенсійного фонду і медичного страхування. Міністр праці та соціального забезпечення Чехії, Маріан Юречка, зазначив, що сума, зібрана від таких українців, вже перевищує допомогу, яку отримують українські біженці.

Інші новини на цю тему:

  • Чехія порахувала, скільки грошей приносять українські біженці до скарбниці
  • Інтеграція українських біженців: опитування чехів зафіксувало тенденцію
  • "Кризові умови проживання": на яке житло можуть розраховувати українські біженці у Чехії
  • Українці очима чехів. Факти, цифри і цитати