Україні нав'язали невигідну угоду

Україні нав'язали невигідну угоду

Україні були нав'язані "Переяславські статті" 17 жовтня 1659-го, які суттєво обмежували автономію козацької держави під протекторатом Московії. Цей документ підписав гетьман Юрій Хмельницький, який щойно був обраний.

Московія звинуватила українців у зраді Березневих статей 1654-го через дії гетьманів Богдана Хмельницького та Івана Виговського. У угоді з Росією козаки обіцяли вести війну з Річчю Посполитою до перемоги, проте угода була порушена через приєднання Швеції до війни. Москва припинила бойові дії та зрадила українців, а також використала козаків для приєднання земель Білорусі.

Наступний гетьман Іван Виговський відновив союз з Польщею, але це не сподобалося Москві, яка направила армію для захоплення Лівобережної України. Гетьман розгромив ворожу армію під Конотопом 1659-го, проте не зміг використати перемогу.

Молодого Юрія Хмельницького було обрано новим гетьманом, і він знову став на бік Москви. Українці намагалися відновити попередні угоди та виправити несправедливі пункти, але були підведені "Березневими статтями", які виявилися фальсифікованими та вимагали від козаків покори російському царю.

Угодою заборонялося козакам переобирати гетьмана без дозволу царя, вони втрачали право міжнародних відносин та самостійних війн. Козаки мусили з'являтись на поклик російського царя, а московські війська розміщувались в Україні за рахунок місцевого населення. Київська митрополія також підпорядковувалась Московському патріархату.

Цар вимагав видачі родини Виговського, що посилило розкол в Україні та спровокувало громадянську війну з підтримкою різних держав.

7 липня 1659-го відбулась битва під Конотопом між українсько-татарськими та московськими військами. В армію гетьмана Івана Виговського було завдано поразки московським військам князя Олексія Трубецького.

Читайте також: