Україні вдалося сформувати буферну зону на території РФ — генерал

Буферна зона на території РФ
Буферна зона на території РФ

Росіяни від травня намагалися створити "санітарну зону" на території Харківської області, але українським Силам оборони вдалося створити буферну зону в російській Курській області.

Зараз українські захисники мають завдання утримувати зайняту територію. У той же час російські окупанти перекидають в Курську область додаткові сили, включаючи елітні підрозділи, заявив генерал-лейтенант Ігор Романенко, засновник благодійного фонду "Закриємо небо України", в ефірі телеканалу FREEДОМ.

Він пояснив, що українські військові розпочали Курську операцію з 10-15 тисяч військовослужбовців.

"І тут є сенс нагадати, що росіяни на Харківському напрямку використовували 35-тисячне угруповання і 10 км пройшли. З травня вони там намагаються формувати 'санітарну зону', як Путін хотів, але не виходить. А в нас - 15 тис. і 35-40 км по фронту, місцями більш як 40 км, і сформована буферна зона, яку тепер, звичайно, треба утримувати", - сказав Романенко.

Він зазначив, що сили в Курській області змінилися - російські окупанти збільшили своє угруповання до 40 тисяч осіб.

"Значну частину, десь 2/5, перекинули з фронтів, решту позбирали, включаючи елітні підрозділи, як морську піхоту і повітряно-десантні війська, та завели на Курщину парашутно-десантні полки тощо. Тобто вони формують серйозне угруповання, яке дало змогу тиждень тому організувати контрнаступальні дії. Були два удари з півночі на наше угруповання, зокрема один на Снагость, де пройшли якомога глибше в Глушківському районі. Тобто вони деблокували коридор для забезпечення оточеного фактично угруповання річкою Сейм. Із заходу вони завдали третього удару, з південного сходу - четвертого. Наші Сили оборони ефективно прореагували на ці удари в районі Глушково, розділивши російське угруповання на дві частини. Тривають інтенсивні бої", - повідомив генерал-лейтенант армії.

Романенко зазначив, що Сили оборони проводять маневрову оборону, яка несе свої ризики.

"Росіянам вдалося захопити і навіть взяти в полон невелику кількість наших військовослужбовців. Тому найближчим часом росіянам, згідно оцінок аналітиків, буде потрібно від 80 до 120 тисяч людей, щоб не тільки зупинити наш наступ, а й відтіснити на кордони", - пояснив він.

Тим часом експерт зазначив, що російська авіація менше використовує КАБи на території Курської області, але більше використовує військову техніку.

Читайте також