Українська операція в Курській області може обернутися катастрофою – The New York Times

Украінська операція в Курській області
Украінська операція в Курській області

Заголовок: ЗСУ створили шокируючу операцію на території Курської області

На тлі кривавої війни, якою звичайно користується Росія, Збройні Сили України (ЗСУ) здійснили спецоперацію на території Курської області в намаганні шокувати росіян. Це нова стратегія, оскільки попередні спроби вивести росіян з українських територій невдалі. Також повітряні атаки та обмежені рейди на Росію не досягли бажаного результату.

«Це спроба хоч якось шокувати Росію. Це може дати Україні перемогу або принаймні змусити їх почуватися добре на кілька днів. Чи змінює це більший розрахунок на полі бою? Це ще належить побачити», - заявив автору статті його колега Ерік Шмітт, який відповідає за тему національної безпеки США.

The New York Times наводить список потенційних плюсів від операції в Курській області:

  • Якщо Росія зміцнить свої війська вдома, українські військові матимуть більше шансів відновити контроль над своєю землею.
  • Останніми часами моральний дух українців падає, оскільки останніх значних успіхів на полі бою було досягнуто восени 2022 року. Великий удар по Росії може знову змobilizować українців і відновити їхню віру у перемогу.
  • Видимі успіхи України можуть переконати западних союзників, що їхні витрати на військову допомогу не були марно витрачені.
  • Розгром росіян на їхній території свідчить про те, що всі «червоні лінії» та «ризики ескалації» - це всього лише міф і блеф Кремля, на який не варто зважати. Це може переконати союзників скасувати всі обмеження та встановити посилену зброю проти РФ.
  • Здобутки в Курській області можуть бути використані як монета в мирних переговорах, але для цього необхідно утримати захоплену територію.

Тим не менш, аналітики залишаються скептичними стосовно успішності операції в Курській області через наявність великих резервів у Росії для втручання в нову кризу без необхідності знімання військ з України. Також, витративши ресурси на Курській області, Україна може зіткнутися зі складнішими проблемами на Донбасі.

«Це величезна авантюра з боку українців», - заявив Ерік Шмітт.

За інформацією тимчасово виконуючого обов'язків губернатора Курської області Олексія Смирнова, з початку бойових дій росіяни втратили контроль над 28 населеними пунктами, аналітична фірма DeepState оцінює, що українським вдалося звільнити приблизно 44 населених пункти. Також вони зазначили, що статус ще 10 населених пунктів залишається невідомим.

Російський генерал-лейтенант Андрій Гурулєв, член комітету з оборони країни-агресорки, звинуватив російських військових у провалі оборони Курської області, вказавши на їхню неспромогу підготуватися і належним чином забезпечити оборону.

Читайте також