Українські біженці дуже вигідні для Чехії: пояснення економіста

Зображення українських біженців в Чехії
Зображення українських біженців в Чехії

Економіст Петр Бартонь з інвестиційної групи Natland заявив, що біженці з України не забирають робочі місця в Чехії, а навпаки, приносять користь економіці країни. Він зазначив, що українці платять податки і займають вакантні посади.

Петр Бартонь спростував побоювання, що з приїздом українців зросте безробіття. Він зауважив, що безробіття в Чехії вже довгий час низьке і українські біженці не є його причиною.

За даними МВС Чехії, з початку війни Росії проти України країна прийняла понад 600 тис. українських біженців. На 1 липня було зареєстровано понад 360 тис. українців із тимчасовим захистом.

За словами експерта, Чехія могла б отримати ще більшу користь від біженців, якби процес визнання їх кваліфікації був менш складним. Багато прибулих з України є фахівцями в галузях, де не вистачає працівників. Низький рівень безробіття означає, що ті, хто міг би працювати на некваліфікованій роботі, займають посади на вищих рівнях.

Тим часом, українці, які не мають визнаної кваліфікації в Чехії, працюють на некваліфікованих посадах, але мають можливість пробитися нагору.

З 1 вересня у Чехії набудуть чинності нові правила надання житла для біженців. Українцям рекомендують надавати актуальну інформацію про своє місце проживання, щоб уникнути проблем з законом і мати доступ до необхідної допомоги.

Читайте також