Українські біженці суттєво поповнили скарбницю Чехії: офіційні цифри

Українські біженці суттєво поповнили скарбницю Чехії: офіційні цифри

Українські біженці в Чехії покращують економічні показники

За перші три місяці 2024 року українські біженці, які працюють та займаються бізнесом у Чехії, внесли до державної скарбниці на 2,9 млрд чеських крон більше, ніж отримали з неї у вигляді соціальної допомоги та іншої підтримки. За цей прибуток можна, наприклад, побудувати 10 км автомагістралі або виплатити разову надбавку 1200 крон всім чеським пенсіонерам.

Тенденція до зростання доходів

У першому кварталі 2024 року доходи від діяльності українських біженців становили 6,4 млрд крон, а витрати - 3,5 млрд крон. За словами аналітика Міністерства праці та соціальних справ Чехії Магдалени Клімешової, очікується, що доходи будуть зростати, а витрати - знижуватись.

Українці в Чехії працюють на низькокваліфікованих посадах

Зазначається, що українці в Чехії часто працюють на низькокваліфікованих посадах, оскільки вони мають проблеми з нострифікацією дипломів та підтвердженням кваліфікації. Якщо б вони працювали у відповідних сферах, вони мали б вищий прибуток і вносили б більший внесок у державний бюджет.

Перспективи для українських біженців

Незважаючи на проблеми, пов'язані з працевлаштуванням та нострифікацією дипломів, українські біженці в Чехії мають можливість отримати дозвіл на довгострокове проживання, що сприятиме поліпшенню їхнього становища.

Читайте також: